En plan som går att upprepa gör vardagen lugn. Med lax torsk och skaldjur i frysen får ni sex middagar klara för två veckor. Smakerna varierar utan att köket fylls av disk. Hemleverans i rätt tidsfönster gör påfyllningen enkel och ni slipper extra turer.
Lådor och portionspåsar från miljofiskbilen.se
En liten fryslista räcker långt när förpackningarna är smarta. Välj artiklar i portionspåsar så tining och mängd blir lätt att styra. I kassan på miljofiskbilen.se väljer ni dag och tid för leveransen och får avisering i mobilen när bilen närmar sig.
Se till att en hylla i frysen är tom innan leveransen och märk den som vecka ett. Hyllan under blir vecka två. Den ordningen gör att middagarna startar utan frågor.
Välj dag och tid, resten sköter Miljöfiskbilen
Boka ett tidsfönster där någon säkert är hemma. Ställ fram en ren bänk och två backar. En back för det som ska till kyl samma dag och en back för sådant som går direkt i frys. Skriv innehåll vikt och rättnamn på påsens framsida. Den personen som tar emot sorterar allt på plats så resten av veckan slipper leta.
Tre rätter som alltid funkar en vardagsvecka
Bygg listan runt tre basrätter som kräver få steg och få redskap. Laxen sköter sig på plåt. Torsken blir gryta med tomat som tål att stå varm en stund. Räkorna landar på pasta eller varm smörgås när kvällens tid redan är uppäten.
Lax på plåt med rotfrukter
Skär rotfrukter och lök i grova bitar. Vänd i lite olja salt och peppar. Fördela på plåten och rosta tills de mjuknar. Lägg laxbitar ovanpå sista kvarten. Pressa citron när plåten kommer ut. Resterna blir en kall sallad nästa dag.
Torskgryta som håller värmen
Fräs lök morot och selleri mjukt. Häll på krossad tomat och en skvätt grädde. Lägg i torsk i jämna bitar. Sjud tills fisken flikar sig. Dill på toppen. Servera med potatis eller bröd. Grytan går att hålla varm utan att tappa struktur.
Räkor som snabb kvällsrätt
Värm smör och vitlök i en liten panna. Vänd ner tinade räkor hastigt. Citron och peppar räcker. Lägg över nykokt pasta eller rostat bröd. Fem minuter från spis till bord.
Frysrotation vecka ett och vecka två
Styr ordningen så att ingen behöver tänka. Övre hyllan är denna vecka. Hyllan under är nästa. Allt som flyttas ner är redo för tining kvällen före tillagning.
Två hundra gram fisk per vuxen är en enkel riktlinje för middag. För räkor räcker mindre till pasta och mer till smörgås. Skriv mängd på varje påse så hushållet lär sig hur mycket som behövs.
Tining som håller kvalitet
Tina i kyl över natten. Lägg på en bricka som fångar kondens. Vid brådska fungerar kallt vatten med väl förseglad påse och några vattenbyten. Råvara ska inte tina i rumstemperatur. Rester kyls snabbt och märks med datum innan de blir lunchlådor.
Kryddhylla som klarar två veckor
Behåll samma bas i skafferiet så rätterna får små variationer utan extra inköp. Citronsaft vinäger dill persilja vitlök krossad tomat och buljong räcker för många kombinationer. En burk kapris och en ask fryst spenat gör stor nytta när smaken behöver lyftas.
Justera kvantitet när fler gäster dyker upp
Skriv upp ett tillägg per rätt som går att lägga på utan att ändra hela planen. För lax betyder det en extra bit och lite mer rotfrukt. För torsk är det en burk tomat till och fler kuber fisk. För räkor är det bara att öka mängden och låta bröden bli fler. När paketstorlekarna är kända blir ökningen enkel att räkna.
Leveransfönster som tål ändring
Ibland skiftar veckan. Gå in i kontot på miljofiskbilen.se och ändra leveransdag om det blir krock samma eftermiddag. Skriv en kort rad på frysdörren om vad som saknas så nästa person kan lägga till en vara i tid. Det lilla samspelet håller flödet lugnt.
Sparade beställningar som mall
Det som fungerade en vecka fungerar ofta igen. Spara ordern i kontot och döp den till familjevecka. Nästa gång öppnar ni samma lista och justerar antalet paket. Lägg en notis om vilken rätt som tog slut först. Funktionen med sparade beställningar hos miljofiskbilen.se gör att vem som helst i hushållet kan beställa utan att börja om.
Portionspåsar som minskar svinn
Små paket tinar snabbt och lämnar mindre rest. Om barnen äter mindre kan en påse delas mellan två tallrikar och resten sparas i kyl till nästa dag. För stora portioner ger svinn och trötta middagar. Lär känna mängden som faktiskt går åt och håll den.
Tvåveckorsplan i korta drag
Vecka ett rullar laxen måndag torsken onsdag och räkor fredag. Vecka två upprepar ni rytmen men byter tillbehör. Rotfrukter blir potatis och gröna bönor. Tomatgrytan får spenat och örter. Räkorna går över till pasta i stället för smörgås.
Rätterna känns nya men köket jobbar på samma sätt. Beställningen landar med god marginal när ni valt ett lugnt fönster i kassan på miljofiskbilen.se och frysen ligger redo med märkta hyllor.
No responses yet