Nationaldagen i Sverige på Google

Hej hej
Ni som har varit på Google söksidan idag, har ni säkert märkt den nya bilden, eller hur?
Som en hälsning till Sverige som land med alla sina färger, sveriges folkdräkt…mm
Samtidigt visas ett land av mångfall där allas inkluderas…
Sen jag kom till Sverige har jag sett många,förändringar och det känns så rolig att inse att den tidigare “vi” har blivit flera och flera…
Viva ett land där alla är olika lika, eller ska vi säga lika olika? ????
För större gemenskap i samhället oavsett.
Grattis Sverige
Enjoy a happy day all together
Spanish
hoy es el dia nacional de Suecia, y mira que foto ha aparecido hoy en el Google Sueco…
Al mismo tiempo que muestran los colores suecos Google enseña una gran variacion de gentes, formas y colores. Desde luego una forma de decirnos que estamos de camino a una sociedad mas plural en Suecia donde todos y todas tenemos cabida, en cualquiera de nuestras formas…
Desde que he llegado a Suecia he visto muchos cambios y muchos para mejor.
y este es uno de ellos!
Felicidades en el dia nacional de Suecia!
Por una sociedad que trabaja unida!!
This is Feelgood Humanhood ?????????????????????????

Närodlade grönsaker och frukt

Närodlade grönsaker och frukt är produkter som har odlats i den närliggande regionen, vilket innebär att de inte har transporterats långt innan de når konsumenten. I Sverige finns det flera fördelar med att välja närodlade produkter, både för miljön, hälsan och för att stödja lokala producenter. Här är några exempel på närodlade grönsaker och frukt samt fördelarna med att välja dessa:

Grönsaker som odlas nära i Sverige

  1. Morötter – Morötter är en av de vanligaste och mest populära grönsakerna i Sverige och odlas på många gårdar under vår- och sommarmånaderna. Morötter är bra att ha tillhands både som snacks och i matlagning.
  2. Potatis – Sverige har en lång tradition av potatisodling, och de svenska potatisarna är kända för sin kvalitet. De odlas i hela landet, från Skåne i söder till Norrland i norr.
  3. Kål – Kål är en annan grönsak som trivs bra i det svenska klimatet. Rödkål, grönkål och vitkål är vanliga exempel på kålväxter som odlas lokalt.
  4. Spenat – Spenat är en grönsaksfavorit som växer bra i svenska trädgårdar och odlare odlar ofta spenat under vår och höst.
  5. Tomater – Många små gårdar och växthus i Sverige odlar tomater under de varmare månaderna. De kan odlas både utomhus i växthus eller som drivna växter.
  6. Lök – Både gul lök och purjolök odlas i Sverige och är en viktig del av svensk matlagning.
  7. Rotselleri och palsternacka – Dessa rotfrukter odlas i Sverige under hösten och är perfekt för soppor, grytor och rostning.
  8. Squash och zucchini – Dessa grönsaker odlas i växthus eller på friland i Sverige, särskilt i varmare delar av landet som Skåne.

Frukt som odlas i Sverige

  1. Äpplen – Sverige har flera fruktodlingar, framförallt i södra Sverige. Äpplen är en av de mest populära frukterna och finns i många olika sorter, från syrliga till söta varianter.
  2. Päron – Päron odlas också i södra Sverige, främst i Skåne och på Öland. Päronträd trivs i det mildare klimatet som finns där.
  3. Plommon – Plommonodlingar finns i bland annat Skåne och på Gotland. De svenska plommonen är söta och saftiga, och kan användas både färska och i bakning.
  4. Bär – Sverige är känt för sina bärodlingar. Jordgubbar, hallon, blåbär, lingon, och svarta vinbär är några av de mest populära bären som odlas lokalt under sommarmånaderna.
  5. Körsbär – Körsbärsträd trivs också i Sverige, och de odlas framför allt i Skåne. De svenska körsbären är saftiga och söta, perfekta för både att äta direkt och för bakning.
  6. Rabarber – Rabarber, som tekniskt sett är en grönsak, odlas ofta i trädgårdar i Sverige och skördas på våren och försommaren. Rabarber är perfekt för sylt, pajer eller som smakförhöjare i desserter.

Fördelar med att välja närodlade grönsaker och frukt

  1. Miljöpåverkan – Genom att köpa närodlade produkter minskar du transportsträckorna och därmed koldioxidutsläppen. Eftersom maten inte behöver fraktas långt är det ett mer hållbart val för miljön.
  2. Färskhet och smak – Närodlade grönsaker och frukt är ofta mycket färskare än importerade produkter, vilket ger bättre smak och näringsinnehåll. De hinner mogna längre på plantorna innan de skördas.
  3. Säsongsanpassning – När du köper närodlade produkter får du också en bättre uppfattning om säsongens skördar. Att äta säsongsbetonad mat innebär att du får de bästa råvarorna för årstiden.
  4. Stödja lokala producenter – Genom att köpa närodlade produkter stödjer du lokala bönder och jordbrukare, vilket stärker den lokala ekonomin och främjar hållbart jordbruk.
  5. Färre bekämpningsmedel – Närodlade produkter är ofta mer benägna att odlas utan stora mängder bekämpningsmedel, eftersom lokala odlare ofta använder mer ekologiska eller hållbara odlingsmetoder.

Sammanfattning

Närodlade grönsaker och frukt är ett bra val för både miljön och din hälsa. Genom att välja lokalt producerade varor får du färskare och mer smakrika livsmedel samtidigt som du stödjer lokala producenter. I Sverige kan du hitta en mängd olika grönsaker och frukter som odlas lokalt, från potatis och morötter till äpplen och bär. Genom att äta säsongsanpassad och närproducerad mat gör du också ett hållbart val.

https://vittingegard.se

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *