I västervik på semester

 

Idag har jag och min kille Johan åkt till västervik med hans motorcykel. Vi campar i hans pappas husvagn med hans pappa, syster och hennes kille. Just nu sitter vi i förtältet, äter godis och har det mysigt.
Det känns skönt att åka iväg hemifrån i några dagar innan Guatemala resan också. Jag är så extremt nervös inför resan. Det kommer gå bra och det är säkert jätteroligt, men jag blir alltid nervös när jag ska göra något nytt.

Jag och Johan på vägen ner till västervik. Vi stannade många gånger på vägen 🙂 Inte så skönt att åka för länge på motorcykeln. Och vi hade inte bråttom.
Nere vid havet på campingen 🙂 jättemysigt här.
Lysingsbadet heter campingen.

Imorn tror jag att jag ska ha en dator och mobilfri dag, stänga av och bara va. Vi får se hur det går 😉 Vi hörs antagligen i övermorgon då 🙂

Husmanskost lunch

Husmanskost är en term som beskriver traditionell, svensk matlagning som ofta förknippas med enkla och näringsrika rätter. Den svenska husmanskosten har sitt ursprung i de äldre jordbrukssamhällena där måltiderna skulle vara mättande, billigare att laga och använda råvaror som fanns tillgängliga lokalt. Många av rätterna är fortfarande populära och finns på dagens svenska matbord.

Vanliga rätter inom husmanskost inkluderar:

Köttbullar med potatismos

Köttbullar är en klassisk rätt som ofta serveras med potatismos, lingonsylt och brun sås. Det är en traditionell rätt som många svenskar äter hemma eller på restauranger.

Sill och potatis

Sill är en viktig del av den svenska matkulturen, särskilt vid högtider som midsommar och jul. Sill serveras ofta tillsammans med kokt potatis, gräddfil och ibland lökskivor eller ägg.

Stekt strömming

Strömming, en slags sillfisk, steks ofta och serveras med potatis och lingonsylt. Den är en annan favorit inom svensk husmanskost.

Kåldolmar

Kåldolmar är rullade kålblad fyllda med köttfärs och ris, som sedan kokas och serveras med lingonsylt och kokt potatis. Det är en riktig klassiker i svensk husmanskost.

Pyttipanna

Pyttipanna är en rätt som görs av blandade stekta ingredienser som korv, kött och potatis. Ofta serveras den med ett stekt ägg på toppen och inlagd rödbeta vid sidan om.

Lutfisk

Lutfisk är en traditionell rätt som vanligtvis äts under julhelgerna. Det är torkad fisk som kokas och serveras med ärtor, sås och ibland senapssås.

Kalops

Kalops är en långkokt köttgryta gjord på nötkött, lök, kryddor och rotfrukter som morötter och potatis. Den är ofta mycket mättande och smakrik, perfekt för kallare väder.

Raggmunk med fläsk

Raggmunk är en typ av potatispannkaka som serveras med stekt fläsk och lingonsylt. Rätten är en del av den svenska traditionen av matlagning med potatis.

Gravad lax

Gravad lax är en fiskrätt där laxen får stå i en blandning av socker, salt och dill under ett par dagar för att ”gravas”. Det är en mycket uppskattad rätt som ofta serveras på smörgåsar eller som förrätt.

Ärtsoppa med pannkakor

Ärtsoppa är en annan husmanskostfavorit, som traditionellt serveras på torsdagar i Sverige. Den görs på gula ärtor och fläskkött och serveras ofta med pannkakor och sylt.

Husmanskost handlar inte bara om de rätter som serveras, utan också om att bevara en lång tradition av enkel och god matlagning. Många av dessa rätter kan varieras beroende på region och tillgång till råvaror, men de har alla en gemensam grund i att vara mättande och lättillgängliga.

https://lunchval.se/

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *