LIFESTYLE

Optimera din hälsa med mat för din pineal körtel & Grön Smoothie Bowl

Hej, bloggen!

Det har hänt mycket sedan jag har bloggat sist. Nu vill jag fokusera på hälsosam mat för både kroppen och själ.

I vår moderna värld har det blivit allt vanligare att fokusera på vår fysiska hälsa genom kost och träning. Men vad många inte inser är att vår kost också kan påverka vår mentala och emotionella hälsa på djupa nivåer. Idag ska vi utforska en specifik del av vårt inre system – vår pineal körtel, och hur mat kan påverka dess funktion och därigenom vår emotionella balans.

Pineal körteln, även känd som det tredje ögat, är en liten körtel i hjärnan som reglerar produktionen av hormonet melatonin. Melatonin är känt för att reglera vår sömncykel och bidra till vår sömnkvalitet, men dess roll sträcker sig långt utöver det. Den är också kopplad till vår mentala hälsa, vår kreativitet och vår förmåga att känna djup intuition och anknytning till universum.

För att stödja hälsan för vår pineal körtel och därmed vår emotionella balans, är det viktigt att inkludera vissa livsmedel i vår kost. Här är några som kan vara särskilt fördelaktiga:

 1. Mörka bladgrönsaker: Gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och broccoli är rika på antioxidanter och klorofyll, vilket kan hjälpa till att rena kroppen och stödja hälsosam funktion av pineal körteln.
 2. Bär: Blåbär, hallon och svarta vinbär är fulla av antioxidanter och vitaminer som stödjer hjärnans hälsa och kan främja en sund pineal körtel.
 3. Nötter och frön: Särskilt solrosfrön, pumpafrön och valnötter innehåller höga halter av magnesium och omega-3-fettsyror, vilket kan främja sund sömn och därigenom stödja pineal körtelns funktion.
 4. Spirulina och chlorella: Dessa superfoods är rika på näringsämnen och kan bidra till att rena kroppen från gifter och stödja en sund pineal körtel.
 5. Kakao: Ren, mörk kakao är rikt på antioxidanter och kan främja frisättningen av dopamin i hjärnan, vilket kan förbättra vår stämning och känslomässiga välbefinnande.

Genom att inkludera dessa livsmedel i vår kost kan vi stödja hälsan för vår pineal körtel och därmed vår emotionella balans. Men det finns också andra sätt att vårda denna viktiga del av vårt inre system. Meditation, regelbunden sömn och minskning av exponeringen för skadlig blått ljus från elektroniska enheter kan också vara fördelaktiga.

Nu när vi har diskuterat hur kost kan påverka vår pineal körtel och vår emotionella hälsa, låt oss avsluta med en enkel men näringsrik recept som kan stödja dessa processer. Super gott!

Grön Smoothie Bowl

Ingredienser:

 • 1 stor näve spenat
 • 1/2 avokado
 • 1 banan
 • 1/2 kopp frysta bär (hallon eller blåbär)
 • 1 matsked chiafrön
 • 1 matsked pumpafrön
 • 1 matsked spirulina pulver
 • 1 matsked kakao pulver
 • 1 kopp mandelmjölk (eller valfri växtbaserad mjölk)

Instruktioner:

 1. Lägg alla ingredienser i en blender och mixa tills det är slätt och krämigt.
 2. Häll smoothien i en skål och toppa med valfri topping som hackade nötter, frön eller färska bär.
 3. Njut av din näringsrika grön smoothie bowl för en energigivande start på dagen!

Genom att inkludera näringsrika livsmedel som stödjer vår pineal körtel i vår kost och praktisera andra hälsosamma vanor kan vi främja vår emotionella balans och känna oss mer jordade och harmoniska i våra liv. Ta hand om dig själv och ditt inre välbefinnande, för det påverkar alla aspekter av ditt liv.

Här jag under matlagning.Förresten, om du gillar mitt förkläde kan du hitta det här.