LIFESTYLE

Underbara dagar i en stad med mycket historia A CORUÑA #visitcoruna

Nu tillbaks hemma i Sverige efter en Fam trip ordnad av a Coruna Turistbyrå och känner mig stolt att vara delaktig.  Jag har precis kommit tillbaka och är väldigt trött eftersom vi hade transit i Madrid från A Coruna men nu är allihopa i Stockholm. Det blev succé och alla deltagare och inblandade är glada. Tack!

#visitcoruna

Här i Plaza de María Pita. Vilken historia! Vill ni veta?

#visitcoruna

Här i Gamla Stad. Jag älskar den delen och jag har så många minne från den tiden. Alla gånger jag är i A Coruna #visitcoruna kommer jag tillbaks hit. Jag är så glad att nu har jag hjälpt några svenskar att besöka min hemstad, a Coruna, staden där jag är född. Det betyder mycket för mig.

Här Hercules tower, a Corunas symbol ca 2000 år gammal. Jag förstår nu varför folk från A Coruna är så stolta över sin stad. Jag var där uppe för några dagar sedan.

#visitcoruna

Här jag i min Fam trip tur. Det blev mycket material och bilder så jag blir glad att ni kollar på min Youtube kanal, Reels och Instagram. @misslopezcoaching

#visitcoruna

Liksom Sunset i A Coruna, så vacker!

#visitcoruna

Men nu lite historia om a Coruna. Vet ni att det finns bevis på mänskliga bosättningar sedan förhistorien, särskilt Castro de Elviña och Castro de Nostián var bebodda av Ártabros?. Redan då användes hamnen för handel, särskilt tenn.

Julius Caesar anlände till staden år 62 f.Kr. C., döpte den till Brigantium, så vi kan säga att Julius Caesar var i A Coruna.  Romarna hade byggt  Herkules torn under 1:a århundradet e.Kr. C., den äldsta fyren i världen som fortfarande är i drift och Hercules-tornet i La Coruña, den enda romerska fyren i världen som står kvar

A Coruna ockuperades av schwaberna, visigoterna och araberna, även om deras närvaro var betydligt lägre än i andra delar av Spanien.

Vikingarna kom många gånger till A Coruna mellan 900- och 1000-talen. Staden förblev nästan bortglömd fram till 1208, då kung Alfonso IX beordrade dess återuppbyggnad. Från beviljandet av privilegierna började en period av stor ekonomisk högkonjunktur, driven av det privilegium som Alfonso X beviljade att handla med salt utan att betala skatt.

Vikten av La Coruña under medeltiden återspeglas i det faktum att Juan II gav den titeln stad 1446, samt rätten att handla fritt med England. Staty av María Pita, berömd hjältinna från A Coruña som kämpade mot engelsmännen. Den moderna tiden präglades av ständiga monarkiska konfrontationer, av särskild betydelse var spänningarna mellan kung Filip II och drottning Elizabeth av England. Härifrån, dvs A Coruna avgick Invincible Armada den 21 juli 1588 mot ett smärtsamt nederlag i Engelska kanalen. Ett år senare ledde amiral Francis Drake en invasion av staden som svar på attacken. Men han mötte motstånd från befolkningen, ledd av María Pita. På Plaza de María Pita är jag i första bilden.

Alla dessa krig resulterade i en avsevärd ökning av skatterna, vilket orsakade en period av stark ekonomisk kris. Det var inte förrän på 1700-talet som återhämtningen kom, tack vare att Carlos III gav La Coruña, och tolv andra spanska städer, tillstånd att handla med Amerika, fram till dess uteslutande innehas av Cádiz.

Sir John Moores grav i La Coruña, hjälte från slaget vid Elviña.Medborgare i A Coruna mötte återigen utländska inkräktare under frihetskriget, denna gång under befäl av Sinforiano López. Av stor betydelse var slaget vid Elviña, eftersom det tillät de engelska truppernas tillbakadragande utan att drabbas av alltför många offer. Samma år lämnade de franska trupperna staden. Även om La Coruña placerade sig på den republikanska sidan när inbördeskriget bröt ut, tog Francos trupper snart kontrollen. Förtrycket mot motståndare varade i åratal, många av dem sköts i Campo de la Rata, nära Hercules-tornet.Promenaden i La Coruña, är den längsta i hela Europa Trots att staden förlorat huvudstadsstatusen i Galicien efter undertecknandet av autonomistadgan 1981 till förmån för Santiago de Compostela, har staden inte slutat växa och moderniseras. Förutom många andra byggnader och monument i hela staden, sammanlänkade av den pittoreska Paseo Marítimo, den längsta i Europa.

Pablo Picasso har vuxit upp i A Coruna med sin familj och har syster är begravd i A Coruna.

 

Det är verkligen mycket att skriva om A Coruna därför kommer jag med många nyheter om A Coruna efter den här inlägget.

Välkommen till A Coruna #visitcoruna