HOLISTIC COACH

Orolig?

Det finns flera saker som du kan göra för att hantera och reglera din oro och må bättre. Här kommer några allmänna råd. En av de viktigaste är att prata med någon, rätt person. Ring som du känner dig trygg med eller du kan också söka anonymt stöd via telefon.

Du som är äldre och känner dig ensam kan till exempel kontakta Inspiracle. Du som är orolig för någon annan kan kontakta en stödlinje, eller ibland kan du behöva mer stöd, till exempel genom att gå i terapi.

Någonting jag tycker att det är super viktigt är att ta in lagom mycket information  Visste du att ta reda på fakta kan motverka onödig oro. Därför kan det kännas skönt att hålla sig uppdaterad. Min mamma till exempel  i Spanien tittar på nyheter hela tiden och visst det påverkar negativt, tycker jag.

Därför är det viktigt att begränsa tiden som du ägnar åt att söka information om det som oroar dig. Var uppmärksam på att inte informationen förstärker din oro.

När du oroar dig är det lätt att missa andra viktiga saker. Om tankarna mest får dig att må dåligt kan du försöka att fokusera på något annat. Kom ihåg att det hjälper inte att oroa sig!

Istället ta en promenad, ringa någon du känner, läsa en bok, titta på en film, städa eller laga mat. Välj något som brukar få dig på bättre humör. När man är orolig är det vanligt att man får svårare att sova eller att man får större eller mindre aptit. Det är lätt att bli alltför stillasittande.  Tänk på det!