HOLISTIC COACH, LIFESTYLE

Pimientos de Padron, Pilgrimsväg & Rosalia de Castro

Jag tycker att det är så roligt att Padron paprikan är så populär även nu i Sverige. Visste du att de är amerikansk?, det är sant. Vid något tillfälle återvände missionärerna som lämnade Herbón-klostret i Padron området i Galicia Spanien för Amerika med några paprikabuskar från uppdragen de hade på Mexikos norra kust.

Jag älskar Padron paprikan!!! och idag har jag varit på besök i Padron, en by i Galicien Spanien.

Mums!!!!

padron pepparn

Vill berätta lite historia om denna paprikan. Exakt tid och ursprung är okänt, men mot slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet odlades redan några växter i klostrets trädgård. Med tiden vände sig sorten till luftfuktigheten, de hårda vintrarna och de få soltimmarna, på ett sådant sätt att, även om den kom från Amerika, idag kan vi betrakta den som en inhemsk art, eftersom den inte längre är exakt som den en som franciskanerna tog tillbaka från uppdragen.

riktiga tomater

Först verkar det som att de inte visste vad de skulle göra med det. Så småningom började den dyka upp på mässor i området, där den blev populär som ersättning för paprikan som muletörarna tog med sig från León och Extremadura.Och med tiden tog han språnget till krogarna. Varm, ibland kryddig och strödd med rikligt med grovt salt, det är det perfekta mellanmålet för den som säljer drycker och för kunden att be om ett vin till. Därav dess popularitet.

Men om man lämnar historien åt sidan, är sanningen att vi idag inte kan prata om galiciska sommarkök utan att tänka på dessa paprika, liksom andra relativt nära och med liknande historier, som O Couto-peppar, som odlas nära Ferrol- eller Mougán-peppar som skördas i närheten av Lugo.

De är inga imitationer eller substitut, det är produkter med en historia och en tradition som, även om de kanske inte är lika kända utomlands, är väldigt populära inom sina respektive områden dvs Galicia!.

Tips!. Jo, å ena sidan finns den friterade versionen, den mest populära, den som du säkert redan har i åtanke. Inte för att det är välkänt, det är nog det mest intressanta. Prova dem på egen hand, tillsammans med stekt fet fisk, gott grillat rött kött, flodfisk – tänk till exempel på stekt öring med skinka – eller helt enkelt friterad galicisk potatis.

Här Rosalia de Castro från Padron, en gammal författare Det står i galiciska språket, liksom vi alla har frihet att tänka precis som man vill. Hon var en riktigt feminist!. Leva länge feelgood womanhood!

Jag var öven på besök hos Rosalia de Castro museum.

 

Här Galician flag.

I närheten finns en 2000 år gammal sten från Sank Jakobs tid, Jesus apostol som blev begravd i Santiago de Compostela. Förresten, har du inte gjort pilgrimsvägen än?.

Padron kommer från latin och betyder sten, och här är orsaken. Kan du tänka dig att denna sten hjälpte Jesus apostel under Jesus tid att komma till Padron och blev begravd i Santiago de Compostela?.

 

Ni kan följa mina VLOGGs med videos om vad jag gör varje dag.