Inlägg

Bromsbyte på bästa sätt

I samarbete med mekster.se

Jag älskar att köra bil och vill alltid att alla mina delar i bilar ska vara i toppklass. Då känner jag mig säkrare i bilen. Jag tycker att reparera en trasig bil behöver inte alltid vara svårt, särskilt inte ett bromsbyte som faktiskt de flesta klarar av att göra hemma med rätt verktyg. När jag behöver byta bromsar på bilen,  bromsskivor, eller bromsbelägg vill jag även få till ett bra pris.

När jag tog körkort, kommer jag ihåg att en kompis till mig sa att viktigaste när man kör bil är att bromsa på rätt sätt, alltid!. Kan man bromsa och de fungerar rätt då är du på det säkra sidan och kan undvika onödiga olyckor. Bromsar måste absolut fungera perfekt som de ska för att man ska börja köra, alltid. Glöm aldrig att göra bromsbyte när det behövs!

 

Vet du att alldeles för slitna bromsskivor kan vara en direkt livsfara för de personer som sitter i bilen, och själva bromsbytet behöver inte bli dyrt om du handlar dina delar på nätet. Det är viktigt att man byter bromsbelägg i samband med bromsskivor för att återfå full bromskraft igen. Jag älskar att handla online även bildelar på nätet för att sedan reparera den själv om det går med en extra kompis hand eller eventuellt  lämna bilen in på en verkstad för att göra bromsbyte.

Här jag med min nya bil för ett tag sedan

Vill du veta hur byter du dina bromsskivor ?

Här byte av bromsbyte steg för steg:

  1. Lossa hjulbultarna med hjälp av ett fälgkors, mutterdragare eller dragskaft så att du kan ta bort hjulet.
  2. Lossa eventuella byglar / fjädrar från bromsoket med hjälp av en platt skruvmejsel.
  3. Lossa därefter bultarna som håller fast bromsoket i bromsokshållaren med hjälp av en insexnyckel.
  4. Ta av bromsoket och bromsbeläggen tillsammans med bromsokshållaren, låt helst inte bromsoket hänga oavlastat i bromsslangen.
  5. Lossa bulten / bultarna som håller fast bromsskivan med hjälp av en ringnyckel. Se bild
  6. När bultarna är lossade kan du lyfta av bromsskivan från hjulnavet.
  7. Smörj hjulnavet med keramikpasta innan du monterar tillbaka bromsskivan för att förhindra fastbränning, slitage och rost.
  8. Tvätta bort överflödigt fett och rostskyddsolja från bromsskivan med hjälp av bromsrengöring och papper.
  9. Montera den nya bromsskivan på bilen. Därefter montererar du tillbaka övriga bromskomponenter i omvänd ordning och provbromsa så att bromsarna fungerar innan du ger dig ut på vägarna.

För mer information läs gärna om bromsbyte.

Lycka till!