Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Så sänkte jag min elkostnad per månad

Jag är något av en pryl nörd och därmed kom det sig som så att jag satt på massa elprodukter i hemmet som var igång i princip dygnet runt. Vi snackar alltså om elbil, stationär dator, TV i varje rum, power banks, elmoped, etc. jag hade verkligen allt. Att addera på detta så hade jag bara flyttat in i min nuvarande villa och inte lagt så stor tanke till det här med elavtal utan tänkte att det löser sig av självt. Vilket det också gjorde till corona pandemin tog av farten och att det är svårare att få in olika uppdrag. Är nog inte den enda som har skärt ner i mina kostnader bland alla frilansare och företagare därute.  

Mina förändrade vanor kring elförbrukning 

Sen kom det en dag där lönen kanske inte var densamma i samband med pandemin och jag var tvungen att se över mina kostnader. Jag började med att sänka på mina utgifter på sådant normalt som tv abonnemang, mobilabbonemang, började laga maten hemma etc. Började även sälja av mina dyraste elprodukter för att få sänkta kostnader, tyckte jag kunde märka av en skillnad av att bara dammsuga mindre och ladda bilen på jobbet där det också finns möjlighet. Varje månad kunde jag märka av att det gick ner i min elkostnad och att jag gjorde stora besparingar.  

När jag en dag loggade in i Kivra så kom jag på det här med elavtalet när jag såg en faktura från Ellevio. Ringde dem men denna gick inte att göra något åt. Alla i Sverige betalar tydligen denna elnätsavgiften så att el ska kunna levereras. Jag såg även en faktura från Fortum som jag trodde producerade el men de hade tydigen delat upp det där sen något år tillbaka och detta var tydligen någon kostnad för elhandel. De ville även locka kvar mig med att erbjuda gratis månadsavgift. Jag sa att jag tänkte kolla på det och ville se vad som finns därute på marknaden.  

Aktivt val av elavtal vs anvisat elavtal 

Det visade sig sen när jag gick in på jämförelsesidan Elbyte att Fortums elpris inte ens var detsamma som i tjänsten. Detta berodde på att Fortum elhandel kontraktet hade blivit ett anvisat elavtal då el måste kunna levereras till dörren. Då är det tydligen som så att elleverantörer som Fortum kan få tag i elhandelskontraktet och sen slänga på ett påslag som är mycket dyrare än ett normal elpris. Jag hittade nu på deras sida ett mycket billigt elavtal som hade ett öre/kWh pris på hela 30 öre mindre än mitt nuvarande. Kunde inte vänta med att byta elbolag. Sidan räknade ut mitt totalpris och var smart upplagd. Valde mellan Cheap Energy och Dogood el men gick på omdömen och där hade Dogood bättre på flera sidor så tyckte det var ett smart val. De hade ingen kampanjpris men verkar billigast i Sverige efter jämförelse på andra sidor som Elval och Elpriskollen (där det inte går att byta elavtal).  

Lämna ett svar

Till startsidan