ENTREPRENEUR, Okategoriserade, SELF DEVELOPMENT

Konsten att skriva personligt brev

Blogginlägg i samarbete med Cowrites tjänster

Sedan när jag var liten i skolan, älskade jag att skriva. Jag kommer ihåg att jag skrev poesi eller långa texter på spanska och även en gång fick jag en första pris på en litteratur tävling i skolan i Spanien när jag var liten. Jag var så glad!. 

skriva personligt brev

Att skriva har alltid varit en stor passion för mig, vill jag erkänna till er idag. Inte minst för terapeutisk syfte. Jag skrev min beteendevetare examen på universitetet om precis det, om hur skrivande påverka välmående.

Att skriva är för mig en konst som kräver mycket koncentration och blir som bäst när man får inspirationen från ”himlen”, skulle jag säga. När jag skriver hand i hand med rätt inspiration och passion, brukar jag känna att ord bara flyter från min hand. Detta är en obeskrivlig känsla som gör mig väldigt glad. Samtidigt att få bra texter kräver en hård rutin i vardagen. Jag är väldigt glad att jag får jobba och leva på det jag verkligen brinner för!

Problemet blir när inspirationen kommer inte så lätt, och det händer ibland!. Ord ibland bara inte kommer!. Det finns som med allt, bra och mindre bra dagar. I vissa tillfälle, till exempel när jag måste skriva personligt brev  och jag söker nya jobbmöjligheter eller samarbete, speciellt om jag skriver på svenska eller engelska, kan det hända att jag blir tom i huvudet. Det blir ännu svårare för mig med tanke på att svenska är inte mitt modersmål. 

Idag vill jag ge dig mina Miss Lopez tips som hjälp på väggen så ni får lära er från mitt erfarenhet och gamla misstag. Själv har jag varit både entreprenör, arbetsgivare och arbetssökande och vet hur det känns att vara i de olika positioner, därför vill jag erbjuda mina personliga råd till er idag. 

Om du ska skriva personligt brev när du söker jobb är det första avsnittet som rekryterare kommer att se på ditt CV, tänk på det!. Därför bör det vara övertygande, uppmärksammande och skräddarsytt för den specifika positionen.

Jag använder mig av följande struktur för att skapa ett övertygande och effektivt personligt brev så även du kan få nytta av när du skriver din CV.

Först tänk logiskt!. Vad är ditt syfte?. Ange det som är relevant kring dig för den positionen du söker. Rekryterare örkar inte läsa alla ansökningar om det blir för mycket text! Jag börjar med ett uttalande som beskriver var jag befinner mig i min karriär.

Sen kommer nästa punkten: kommunicera ditt värde, din lämplighet för positionen och ditt värde till organisationen. Du kan belysa prestationer som är relevanta för målpositionen och visa att du har kvaliteter som kan vara användbara för organisationen. På detta sättet kommer de som tar emot ditt personligt brev att uppskatta ditt värde ännu mera. Jag tycker också att man ska ange sina karriärmål precis efter och bekräfta anledningen till att ansöka om målpositionen. På det sättet visar du att du har tydligt ett mål.

Det är verkligen mycket att tänka på när man skriver ett personligt brev som ibland glömmer man bara. Saker som vikten att vara kortfattad men relevant, rösten på uttalande och mycket mer kan glömmas på vägen medan man skriver om man inte vet hur lyckas man med personligt brev.

Så tänk på det om du vill lyckas med just ditt personligt brev du med!